Sunday, November 13, 2011


1. Bombay emerged as a leading port on the western coast on acc-ount of its—
(A) Immunity from Maratha invasions
(B) Natural harbour
(C) Improved administration
(D) All of the above

2. Name the state which granted the ‘Golden Farman’ to Holland to trade freely on payment of 500 ‘PAGODAS’ a year as duty was—
(A) Golcunda
(B) Bijapur
(C) Berar
(D) Ahmadnagar

3. Which of the following was not the Dutch factory on the Coromondel coast—
(A) Porto Novo
(B) Sadraspatam
(C) Ngalwanche
(D) Masulipatam

4. Which Portuguese Governor decisively defeated the Bijapur forces which advanced againt Goa ?
(A) Albuquerque
(B) Almeida
(C) Cabral
(D) Joa de Castro

5. Name the son of the great Protuguese Governor, who supp-lemented the letters of his father—
(A) Bras de Albuquerque
(B) Bras de Almeida
(C) Bras de Cabral
(D) Bras de Lapo soares

6. Which Mughal emperor conqu-ered Golcunda to mark the decline of the Dutch Coromandel Government—
(A) Jahangir
(B) Shahjahan
(C) Aurangzeb
(D) Farrukhsiyar

7. The Dutch Christened the fact-ory at Pulicat as St. Geldria, in honour of—
(A) Van Berchem, the director general of the Coromandel factories
(B) Daniel Havart, the author of the account of Dutch factories on the Coromondel coast
(C) Van Reede, the in charge of the Coromandel Governm-ent
(D) Van Coen, the Governor General of Batavia

8. The immediate aim of the English East India Company est-ablished in 1600 was—
(A) To exploit the Indian coasts
(B) The acquisition of the spices and pepper of the Eastern archipelago
(C) To trade in Muslin and textiles
(D) None of them

9. Name of Governor of Bombay who is regarded as the true founder of Bombay’s greatness ?
(A) Ropt
(B) Sir John Child
(C) Gerald Aungier
(D) Job Charnock

10. The Bengal presidency was constituted in 1700; who became its first President—
(A) Job Charnock
(B) Sir charles Eyre
(C) Captain William Heath
(D) Major Hector Munroe

11. Who among the following Englishmen tried to obtain from Akbar a ‘Firman’ for trade in Gujarat—
(A) Ralph Fitch
(B) John Middenhall
(C) Sir Thomas Roe
(D) Thomas Stephens (R.C.S. 2000)

12. Which one of the following Mughal emperors gave per-mission to East India Company to build a factory at Surat—
(A) Jahangir
(B) Shahjahan
(C) Farrukhsiyar
(D) Bahadur Shah II

13. Who among the following issued the founding Charter of the English East India Company—
(A) Henry VIII
(B) Elizabeth I
(C) James I
(D) Charles I (I.A.S. 99)

14. The first Danish Trade pact was signed at Tranquebar in the year—
(A) 1620
(B) 1630
(C) 1660
(D) 1616

15. Match the following—
List I
(a) Hawkins
(b) Thomas Roe
(c) Manucci
(d) Ralph Fitch
List II
1. 1615
2. 1608
3. 1585
4. 1658
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3
(B) 1 2 4 3
(C) 2 1 3 4
(D) 1 2 3 4 (I.A.S. 2001)

16. Which of the following statem-ents is not correct about William Hawkins—
(A) He could not speak Turkish Language
(B) He reached Agra in the Court of Jahangir with a letter written by king James I to emperor Akbar
(C) The name of his vessel was Hector
(D) He had a considerable expe-rience in the Levant (U.P.P.C.S. Sub. 2001)

17. Intially the name of British East India Company was—
(A) A British company to trade with India
(B) A company of merchants of London
(C) A company of Private merchants of London
(D) The Governor and company of merchants of London Trading into the East Indies
(U.P.P.C.S. Sub. 2001)

18. Who was the first Indian ruler to welcome Vasco da Gama ?
(A) Daulat Rao Scindia
(B) Chanda Saheb
(C) Zamorin
(D) Muzaffar Jung (R.A.S./R.T.S. 1999)

19. Name the Mughal emperor who issued firman, permitting East India company to trade with India ?
(A) Babar
(B) Humayun
(C) Akbar
(D) Jahangir (R.A.S./R.T.S. 1999)

20. The first English factory was estabished in India at—
(A) Surat
(B) Hughli
(C) Bombay
(D) Madras (M.P.P.S.C. 1999)

21. Among European traders the Portugese remained unsuccessful in India because—
(A) They had no sea port
(B) Their Naval power was weak
(C) Ruler of Kochin strongly resisted them
(D) Due to their religious fanatism the Indian rulers became their enemies (M.P.P.S.C. 2000)

22. The East India company secured the ‘Golden firman’ from which ruler ?
(A) Jahangir
(B) Sultan of Golcunda
(C) Ruler of Chandragiri
(D) Mughal emperor Farukh-siyar (M.P.P.S.C. 2000)

23. Who was the first representative of English company to reach the court of Jahangir ?
(A) Sir Thomas Roe
(B) Sir Henry Middleton
(C) Captain Hawkins
(D) Captain Best (M.P.P.S.C. 2000)

24. Where was the first ever fort erected by any European power in India ?
(A) Cochin
(B) Calicut
(C) Maosaulipattam
(D) Goa (M.P.P.S.C. 2000)

25. The commercial objective of the Portuguese in India was to—
(A) Capture territories on the western coast
(B) Capture trade of textiles and spices
(C) Oust Arabs and the Persians from India’s maritime trade
(D) Capture trade of pepper and other superior spices (I.A.S. 2003)

Answers :

1. (D) 2. (A) 3. (D) 4. (D) 5. (A) 6. (C) 7. (A) 8. (B) 9. (C) 10. (B) 11. (B) 12. (A) 13. (B) 14. (A) 15. (A) 16. (A) 17. (D) 18. (C) 19. (D) 20. (A) 21. (D) 22. (B) 23. (C) 24. (A) 25. (D)

No comments:

Post a Comment