GENERAL STUDIES FOR ALL UPSC/PSC EXAMS Headline Animator

Flipkart.com

Saturday, November 5, 2011

ANCIENT INDIAN HISTORY MCQs

1. What was the rate of land revenue as given in the dharma shastras?
(a) 4-Jan
(b) 8-Jan
(c) 6-Jan
(d) 3-Jan

Answer: 6-Jan


2. During the Gupta period of Indianhistory, the village affairs were managed by the village headman with the assistance of
(a) Vishyapati
(b) Amatya
(c) Gopa
(d) Mahattara

Answer: Vishyapati


3. Who was the first king to conquer Malwa, Gujarat and Maharashtra ?
(a) Skandagupta
(b) Harshavardhana
(c) Samudragupta
(d) Chandragupta Maurya

Answer: Chandragupta Maurya


4. Name the great Hindu King who combined in himself the qualities of Samudragupta and Ashoka ?
(a) Harshavardhana
(b) Chandragupta II
(c) Kanishka
(d) Chandragupta I

Answer: Harshavardhana


5. Who among the following was a great ruler of Kalinga in ancient times ?
(a) Kharavela
(b) Mayurasarman
(c) Bindusara
(d) Ajatashatru

Answer: Bindusara


6. The great Hindu law -giver was
(a) Kautilya
(b) Manu
(c) Kapil
(d) Banabhatta

Answer: Manu


7. Which of the following is the correct chronological order ?
(a) Guptas - Kushans - Mauryas - Sungas
(b) Sungas - Mauryas - Guptas - Kushans
(c) Mauryas - Sungas - Kushans - Guptas
(d) Kushans - Guptas - Sungas - Mauryas

Answer: Mauryas - Sungas - Kushans - Guptas


8. Which of the following was an important port of the eastern coast during the Gupta period ?
(a) Kalyan
(b) Sopara
(c) Tamralipti
(d) Broach

Answer: Tamralipti


9. The Arab conquest of Sindh took place in
(a) 712 A.D.
(b) 1009 A.D.
(c) 740 A.D.
(d) 1001 A.D.

Answer: 712 A.D.


10. Sakas were finally overthrown by
(a) Chandragupta Vikramaditya
(b) Devapala
(c) Gautamiputra Satakarni
(d) Kanishka

Answer: Gautamiputra Satakarni


11. Which of the following was a republic in sixth century B.C.?
(a) Vrijian state
(b) None of these
(c) Magadha
(d) Avanti

Answer: Vrijian state


12. In the sixth and fifth centuries B.C., the most remarkable king of the Haryanka line was
(a) Bimbisara
(b) Sisunaga
(c) Udayi
(d) Ajatashatru

Answer: Bimbisara


13. The Arthashastra is not concerned with
(a) Administration of tests of loyalty to ministers.
(b) Appointment of superintending officers for industries.
(c) Appointment of superintending officers for agriculture
(d) Assignment of lands to officers for their services.

Answer: Assignment of lands to officers for their services.


14. The original name of the Kushanas was in
(a) Chinese Turkistan
(b) Arabia
(c) Persia
(d) Macedonia

Answer: Chinese Turkistan


15. Who among the following was not a Saka ruler?
(a) Nahapana
(b) Menander
(c) Rudradaman
(d) Sodassa

Answer: Menander


16. Maurya empire declined after Ashoka mainly because of
(a) Weak successors of Asoka
(b) Decentralisation of powers
(c) Ashoka's excessive patronage to Buddhism.
(d) The policy of ahimsa leading to military weakness.

Answer: Weak successors of Asoka


17. The most commonly used coin, during the Mauryan period, was
(a) Nishka
(b) Karashapana
(c) Suvarna
(d) Kakini

Answer: Karashapana


18. The first monarch of Magadh kingdom in the sixth century B.C. was
(a) Jarasandha
(b) Bimbisara
(c) Prasenajit
(d) Ajatashatru

Answer: Bimbisara


19.Chandragupta Maurya's empire extended in the north -west upto
(a) Indus
(b) Sutlej
(c) Hindukush
(d) Ravi

Answer: Hindukush


20. Chandragupta Maurya overthrew the power of Nandas at
(a) Taxila
(b) Sravana Belgola
(c) Ujjain
(d) Magadha

Answer: Magadha


21. The official religion during the rule of the Sunga dynasty was
(a) The Ajivika religion
(b) Brahmanism
(c) Buddhism
(d) Jainism

Answer: Brahmanism


22. The Huna leader Mihirgula was defeated by
(a) Rajyavardhana
(b) Buddhagupta
(c) Chandragupta
(d) Yashodharman

Answer: Yashodharman


23. Who amongst the rulers of southern India were the contemporaries of kings of the Gupta empire ?
(a) Rashtrakutas
(b) Cholas
(c) Vakatakas
(d) Satavahanas

Answer: Satavahanas


24. The name by which Ashoka is generally reffered to in his inscription is
(a) Dharmakirti
(b) Priyadarshi
(c) Dharmadeva
(d) Chakravarti

Answer: Priyadarshi


25. Hindu colonieswere founded in the south-east Asian countries mostly during the period of
(a) The Cholas
(b) The Mauryas
(c) The Guptas
(d) The Rajputs

Answer: The Mauryas


26. Before ascending the Mauraya throne, Ashoka served as a Viceroy of
(a) Taxila
(b) Kaushambi
(c) Tosali
(d) Patliputra

Answer: Taxila


27. After the Mauryas, the most important kingdom in Deccan and Central India was that of
(a) Vakatakas
(b) Satavahanas
(c) Pallavas
(d) Cholas

Answer: Satavahanas


28. The Kaulinya system was introduced in Bengal by
(a) Lakshmana Sena
(b) Vijaya Sena
(c) Hemanta Sena
(d) Ballala Sena

Answer: Hemanta Sena


29. Who amongst the following is credited by a Chinese pilgrim with having built the ancient city of Rajagriha, the modern Rajgir in Patna district ?
(a) Prasenajit
(b) Bimbisara
(c) Udayi
(d) Ajatashatru

Answer: Bimbisara


30. Pulakesin II was a contemporary of
(a) Harsha
(b) Chandragupta Maurya
(c) Samudragupta
(d) Ashoka

Answer: Harsha


31. In early ancient India, the largest urban centre was
(a) Pataliputra
(b) Kanauj
(c) Taxila
(d) Kausambi

Answer: Pataliputra


32. Which Saka ruler was responsible for important irrigation works in Saurashtra ?
(a) Nahapana
(b) None of these
(c) Menander
(d) Rudradaman

Answer: Rudradaman


33. The most important kingdom in Deccan and Central India after the Mauryas was the
(a) Pallavas
(b) Satavahanas
(c) Cholas
(d) Vakatakas

Answer: Satavahanas


34. Which of the following dynasties ruled over Magadha in the 6th century B.C. ?
(a) Sisunaga
(b) Haryanka
(c) Mauryas
(d) Nandas

Answer: Haryanka


35. Which of the following became the most important city of northern India under Harsha ?
(a) Thaneswar
(b) Kanauj
(c) Pataliputra
(d) Ujjain

Answer: Kanauj


36. The most famous Indo-Greek ruler to rule over India, noted for his justice and popularity with his subjects, was
(a) Menander
(b) Demetrios
(c) Rudradaman
(d) Eukratides

Answer: Menander


37. The Arab conquest of Sindh took place in 712 A.D. under the leadership of
(a) Muhammad bin Kasim
(b) Qutub-ud-din
(c) Subuktagin
(d) Mahmud Ghaznavi

Answer: Muhammad bin Kasim


38. Chandragupta II fought war with the
(a) Sakas
(b) Parthians
(c) Huns
(d) Kushans

Answer: Sakas


39. The Gupta feudatories who became strong and independent in Gujarat were known as
(a) Yaudheyas
(b) Pundra Vardhanas
(c) Maitrakas
(d) Vakatakas

Answer: Maitrakas


40. Lichchavi princess Kumara Devi was married to
(a) Pravarasena
(b) Harshavardhana
(c) Chandragupta II
(d) Chandragupta I

Answer: Chandragupta I


41. Gondophernes belonged to
(a) The Saka dynasty
(b) The Satavahana dynasty
(c) The Kushana dynasty
(d) The Parthian dynasty

Answer: The Parthian dynasty


42. Rudradaman was one of the greatest
(a) Kushan rulers
(b) Pallava rulers
(c) Maurya rulers
(d) Saka rulers

Answer: Saka rulers


43. The ancient kingdom of Avanti had its capital at
(a) Ayodhya
(b) Ujjain
(c) Vaishali
(d) Pataliputra

Answer: Ujjain


44. The Ashokan inscription which gives an account of the Kalinga war and its effects is
(a) Minor Rock Edict IV
(b) Minor Rock Edict XIII
(c) Girnar Rock Edict
(d) Minor Rock Edict III

Answer: Minor Rock Edict XIII


45. The only ruler of India who ruled over territories in Central Asia beyond the Pamirs was
(a) Kanishka
(b) Harsha
(c) Ashoka
(d) Samudragupta

Answer: Kanishka


46. The great Royal Road mentioned by Megasthenes ran from
(a) Prayag to Ujjaini
(b) Pataliputra to Taxila
(c) Pataliputra to Prayag
(d) Indus to Pataliputra

Answer: Indus to Pataliputra


47. Who among the following is considered as the first national ruler of India ?
(a) Kanishka
(b) Chandragupta Maurya
(c) Ashoka
(d) Chandragupta I

Answer: Chandragupta Maurya


48. Which Gupta ruler had led a compaign to the south and was an expert Veena player ?
(a) Chandra Gupta Vikramaditya
(b) Skanda Gupta
(c) Samudragupta
(d) Chandragupta I

Answer: Samudragupta


49. In which century did Ashoka reign ?
(a) Third century B.C.
(b) Third century A.D.
(c) Second century B.C.
(d) Second century A.D.

Answer: Third century B.C.


50. The medium of exchange in gold during the Gupta period was known as the
(a) Suvarna
(b) Karshapana
(c) Dinara
(d) Dramma

Answer: Suvarna


51. Ashoka's claim of greatness chiefly lay in the
(a) Extensive conquests
(b) Exclusive patronage to Buddhism
(c) Strengthening of army
(d) Promotion of welfare of his people

Answer: Promotion of welfare of his people


52. Kanishka's capital was at
(a) Mathura
(b) Peshawar
(c) Amravati
(d) Kanauj

Answer: Amravati


53. Which of the following rulers was adorned with the title of Maharajadhiraja (king of kings)?
(a) Chandragupta Maurya
(b) Ashoka
(c) Chandragupta I
(d) Kanishka

Answer: Kanishka


54. Ashoka's invasion of Kalinga resulted in
(a) Wealth and prosperity of Mauryan empire.
(b) Victory to the policy of war and territorial conquests.
(c) The development of peace and non-violence as state policy.
(d) Peaceful relations with Kalinga.

Answer: The development of peace and non-violence as state policy.


55. Who among the following has been called the Napoleon of India ?
(a) Harshavardhana
(b) Samudragupta
(c) chandragupta
(d) Ashoka

Answer: Samudragupta


56. Who amongst the following kings defeated Harsha's army on the bank of river Narmada ?
(a) Rajendra Chola
(b) Pulakesin II
(c) Krishnadeva Raya
(d) Rajendra I

Answer: Pulakesin II

No comments:

Post a Comment

Post a Comment