Saturday, June 23, 2012


General Studies
(Exam Held on 9-3-2008)

1. The Chief Justice of Pakistan’s Supreme Court suspended last year by President Musharraf was—
(A) Shaukat Aziz
(B) Anees Fahim
(C) Ifthikar Chaudhury
(D) Farooq Leghari
Ans : (C)

2. Which of the following organizations has set the target of reducing Greenhouse gas emissions by 50% by the year 2050 ?
(A) United Nations
(C) G-8
Ans : (C)

3. The Sunfeast Open Tournament (2007) was won by—
(A) Vania King
(B) Sania Mirza
(C) Mariya Korytheseva
(D) Maria Kirilenke
Ans : (D)

4. Who was the Men’s national senior Billiards champion in 2007 ?
(A) Pankaj Advani
(B) Ashok Shandilya
(C) Abhijeet Gupta
(D) None of the above
Ans : (A)

5. Ustad Amzad Ali Khan is an exponent of—
(A) Santoor
(B) Sarod
(C) Violin
(D) Tabla
Ans : (B)

6. Which book is written by Satyendra Nath Dutta ?
(A) Agnibina
(B) Kuhu-O-Keka
(C) Sagar-Theke-Fera
(D) Trijama
Ans : (B)

7. Which State is regarded as the land of five rivers ?
(A) Gujarat
(B) Assam
(C) Chhattisgarh
(D) Punjab
Ans : (D)

8. The largest rice producing State in India is—
(A) West Bengal
(B) Punjab
(C) Uttar Pradesh
(D) Haryana
Ans : (A)

9. China’s national game is—
(A) Football
(B) Hockey
(C) Polo
(D) Table Tennis
Ans : (D)

10. The oldest oilfield in India is—
(B) Makum
(C) Digboi
(D) Dibrugarh
Ans : (C)

11. Density of population is highest in which State of India ?
(A) West Bengal
(B) Maharashtra
(C) Bihar
(D) Uttar Pradesh
Ans : (A)

12. Given that the absolute refractive indices of water and glass are 4/3 and 3/2 respectively. What is the refractive index of glass with reference to water ?
(A) 2/3
(B) 8/9
(C) 9/8
(D) ¾
Ans : (C)

13. In the alkane series methane is followed by—
(A) Propane
(B) Butane
(C) Benzene
(D) Ethane
Ans : (D)

14. The Secretary-General of the Commonwealth is—
(A) Don McKinnon
(B) Kamalesh Sharma
(C) Avinash Chander
(D) Vijay Kelkar
Ans : (B)

15. The term ‘Penhold Grip’ is associated with—
(A) Tennis
(B) Rowing
(C) Table Tennis
(D) Hockey
Ans : (C)

16. A force of 5 N acts on a body for 0•2 secs. The change in momentum of the body is—
(A) 1 kg ms-1
(B) 0.1 kg ms-1
(C) 10 kg ms-1
(D) The given data is insufficient
Ans : (D)

17. Organic compound used for welding and artificially ripening of fruits is—
(A) CH4
(B) C2H6
(D) C2H4
Ans : (D)

18. In rabbit, the digestion of cellulose takes place in—
(A) Rectum
(B) Ileum
(C) Colon
(D) Caecum
Ans : (C)

19. Rolland Garros is associated with—
(A) Badminton
(B) Football
(C) Tennis
(D) Rowing
Ans : (C)

20. Which of the following elements is essential for animals but not in plants ?
(A) Potassium
(B) Phosphorus
(C) Calcium
(D) Iodine
Ans : (C)

21. Keenan stadium is located at—
(A) Jamshedpur
(B) Cuttack
(C) Patna
(D) Ranchi
Ans : (A)

22. The circulation of blood in closed circulatory system was discovered by—
(A) Francis Darwin
(B) William Harvey
(C) G. Mendel
(D) Hippocrates
Ans : (B)

23. Vitamin K is necessary for blood clotting because it plays a vital role in the synthesis of—
(A) Thromboplastin
(B) Fibrinogen
(C) Prothrombin
(D) All of the above
Ans : (D)

24. Iris is the anterior part of—
(A) Retina
(B) Choroid
(C) Sclera
(D) Cornea
Ans : (A)

25. At which part of the tongue are the taste buds for sweet taste located ?
(A) Tip
(B) Back
(C) Sides
(D) Middle
Ans : (A)

26. The following is not a member of the European Union :
(A) Turkey
(B) Cyprus
(C) Slovakia
(D) Ireland
Ans : (A)

27. Which of the following States has the largest size of population ?
(A) Uttar Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) West Bengal
(D) Maharashtra
Ans : (A)

28. Which city is called Gateway of India ?
(A) Kolkata
(B) Chennai
(C) Mumbai
(D) Delhi
Ans : (C)

29. Who is the famous South Indian musician and saint, who was an exponent of Carnatic music ?
(A) Tyagaraja
(B) B. Subramanium
(C) R. Ramachandran
(D) P. Venkataraman
Ans : (A)

30. ‘Geeta-Govindam’ by Kavi Jaydev was written in—
(A) Bengali
(B) Sanskrit
(C) Maithili
(D) Apabhramsa
Ans : (B)

31. When was ‘Purna Swaraj’ day first celebrated ?
(A) August 15, 1947
(B) August 15, 1930
(C) January 26, 1950
(D) January 26, 1930
Ans : (D)

32. The native land of ‘Jim Corbett’ is—
(A) England
(B) India
(C) Germany
(D) France
Ans : (B)

33. Dr. M. S. Subbulakshmi has distinguished herself in the field of—
(A) Kathak
(B) Bharat Natyam
(C) Playing Violin
(D) Vocal Music
Ans : (D)

34. We find ‘Indir-Thakrun’ in—
(A) Aranyak
(B) Pather-Panchali
(C) Ichamati
(D) Devajan
Ans : (B)

35. Which Article of the Indian Constitution provides to the Parliament the power to amend the Constitution ?
(A) 360
(B) 368
(C) 390
(D) 348
Ans : (B)

36. ‘Hans Christian Andersen’ was born in—
(A) Poland
(B) Russia
(C) Denmark
(D) Germany
Ans : (C)

37. Anhydrous CaO may be used to dry—
(A) H2S gas
(B) NH3 gas
(C) CO2 gas
(D) HCl gas
Ans : (B)

38. In bacteria, which of the following photosynthesis is present ?
(A) PS I
(C) Both PS I and PS II
(D) None of the above
Ans : (C)

39. The only Sultan of Delhi who exempted his subject from nearly 24 taxes was—
(A) Mubarak Shah Khalji
(B) Ghiyasuddin Tughlaq
(C) Firoz Tughlaq
(D) Sikandar Lodi
Ans : (C)

40. To whom is the Council of Ministers collectively responsible ?
(A) The President
(B) The Prime Minister
(C) The Lok Sabha
(D) The Rajya Sabha
Ans : (C)

41. The fuel in a nuclear reactor is—
(A) Graphite
(B) Heavy water
(C) Cadmium
(D) Uranium
Ans : (D)

42. Which of the following occupies 22•4 litres at N.T.P. ?
(A) 17 gms NH3
(B) 22 gms CO2
(C) 1.7 gms NH3
(D) 4.4 gms CO2
Ans : (A)

43. The President of India is elected by an electoral college comprising the—
(A) Members of the Lok Sabha only
(B) Members of the Rajya Sabha only
(C) Elected Members of both Houses of Parliament and Members of the Legislative Assemblies of all States
(D) Members of both Houses
Ans : (C)

44. One of the famous tragedies of Shakespeare is—
(A) The Merchant of Venice
(B) Macbeth
(C) The Tempest
(D) As You Like It
Ans : (B)

45. Water equivalent of a body is measured in—
(A) Degrees centrigrade
(B) Calories
(C) Grams
(D) Dynes
Ans : (C)

46. Which of the following countries has recently signed the Kyoto Protocol ?
(A) India
(C) China
(D) Australia
Ans : (D)

47. The proposed site for private port in West Bengal is—
(A) Falta
(B) Kakdwip
(C) Kulpi
(D) Sagar Island
Ans : (C)

48. The most populous city of India in 2001 is—
(A) Kolkata
(B) Chennai
(C) Delhi
(D) Mumbai
Ans : (D)

49. Editor of the Magazine ‘Sambad-Pravakar’ was—
(A) Debendra Nath Thakur
(B) Akshoy Kumar Dutta
(C) Pearychand Mitra
(D) Iswar Chandra Gupta
Ans : (D)

50. When the temperature of a metalrises, its electrical resistance—
(A) Increases
(B) Decreases
(C) Does not change
(D) None of the above
Ans : (A)

51. Which of the following is electrovalent ?
(A) Oxygen molecule
(B) Sodium chloride
(C) Water
(D) Ammonia
Ans : (B)

52. Neutrons in an atom—
(A) Are equal to the number of electrons and protons
(B) Revolve about the nucleus in fixed orbit
(C) Contribute to nuclear charge
(D) Vary in number with different isotopes
Ans : (B)

53. Who edited ‘Harijan Patrika’ ?
(A) Aurobindo Ghosh
(B) Mahatma Gandhi
(C) Bal Gangadhar Tilak
(D) Bipin Pal
Ans : (B)

54. Which of the following countries was recently suspended from the Commonwealth ?
(A) Pakistan
(B) South Africa
(C) India
(D) Sri Lanka
Ans : (A)

55. Name the Indian playwright, actor and director, recipient of Sangeet Natak Akademi Award (1972), Kamala Devi Award ‘71, Homi Bhabha Fellowship for creative work and Bharatiya Jnanpith Award (1999).
(A) Shekhar Kapur
(B) Amol Palekar
(C) Girish Karnad
(D) Kamal Hasan
Ans : (C)

56. Production of heat due to flow of electric current through a conductor is given by—
(A) Joule effect
(B) Joule-Thomson effect
(C) Seebeck effect
(D) Peltier effect
Ans : (A)

57. Who launched the Non-Cooperation Movement in 1920 ?
(A) Frontier Gandhi
(B) Surendranath Banerjee
(C) Woomesh Chandra Banerjee
(D) None of these
Ans : (D)

58. Who is the eminent Bengali dramatist who wrote ‘Abong Indrajit’ ?
(A) Manoj Mitra
(B) Prapto Mitra
(C) Badal Sarkar
(D) Mohit Chattopadhyay
Ans : (C)

59. The Chief Minister of Kerala is—
(A) H. D. Kumaraswamy
(B) M. Karunanidhi
(C) A. K. Anthony
(D) V. S. Achuthanandan
Ans : (D)

60. What will be the final temperature when 80 calories of heat is taken out from 1 gm of water at 0°C ?
(A) – 1°C
(B) – 80°C
(C) 1°C
(D) 0°C
Ans : (D)

61. ‘Subsidiary Alliance’ system was introduced by—
(A) Lord Dalhousie
(B) Lord Curzon
(C) Lord Hastings
(D) Lord Wellesley
Ans : (D)

62. Who is the eminent Marathi screen play writer and journalist, who received the K. K. Birla Foundation’s Saraswati Samman Award for his play ‘Kanyadan’ ?
(A) Girish Karnad
(B) Vijay Tendulkar
(C) Anna Sahib Kirloskar
(D) Neelu Phule
Ans : (B)

63. Which of the following Indian Police Service Officer has recently announced voluntary retirement ?
(A) K. N. Misra
(B) Ashok Pradarshni
(C) Kiran Bedi
(D) Badal Das
Ans : (C)

64. The famous Ilbert Bill Controversy arose during the tenure of—
(A) Lord Mayo
(B) Lord Lytton
(C) Lord Dufferin
(D) Lord Ripon
Ans : (D)

65. Generally who are the members of the Gram Sabha ?
(A) All the heads of families of the respective villages
(B) All the voters in the respective villages
(C) All adult males in the villages
(D) Nominated members
Ans : (B)

66. Aqua regia is a mixture of—
(A) One part HNO3 and three parts HCl
(B) Three parts HNO3 and one part HCl
(C) One part H2SO4 and three parts HCl
(D) Three parts H2SO4 and one part HCl
Ans : (A)

67. A. C. is used in homes because—
(A) It is safe
(B) It is easily reproducible
(C) It is cheap
(D) It is economical in transmission
Ans : (D)

68. The Tattvabodhini Sabha was founded by—
(A) H. V. Derozio
(B) Rammohan Roy
(C) Debendranath Thakur
(D) Swami Vivekananda
Ans : (C)

69. The Chief Election Commissioner is—
(A) Elected by the Parliament
(B) Appointed by the Minister of Parliamentary Affairs
(C) Appointed by the President
(D) Nominated by the Prime Minister
Ans : (C)

70. Which dance is in the form of dance drama in Kerala and is usually performed in the open and lasts the whole night ?
(A) Mohiniattam
(B) Kathakali
(C) Ottam Thullal
(D) Kuchipudi
Ans : (B)

71. Author of the novel ‘Madame Bovary’ is—
(A) Emil Zola
(B) Flaubert
(C) Kafka
(D) Victor Hugo
Ans : (B)

72. The Chief Justice of High Court is appointed by—
(A) The Governor of the State
(B) The President of India
(C) The Chief Ministers of the States
(D) The Chief Justice of Supreme Court
Ans : (A)

73. The birthplace of which of the following English writers in Mumbai will be converted into a museum dedicated to him ?
(A) Rudyard Kipling
(B) Robert Browning
(C) Jim Corbett
(D) William Blake
Ans : (A)

74. Kuchipudi is a dance from—
(A) Kerala
(B) Tamil Nadu
(C) Karnataka
(D) Andhra Pradesh
Ans : (D)

75. The new Comptroller and Auditor General of India is—
(A) V. N. Kaul
(B) V. K. Joshi
(C) D. K. Sikri
(D) V. Rai
Ans : (D)

No comments:

Post a Comment